Mitä lisäarvoa hermopisteiden käyttö tuo itsepuolustustekniikoihin?

Teksti: Toni Kauhanen, Kai Arola, Janne Tähtinen | Kuva Marko Simonen

Kyusho Aiki Jutsun periaatteiden ja tekniikoiden, sekä niihin liittyen hermopisteiden, hyödyntäminen mahdollistaa harrastajalleen inhimillisen itsepuolustuksen taidon. Hermopistetekniikat eivät perustu fyysisen voiman käyttöön, minkä takia niiden hyödyntäminen mahdollistaa itsepuolustustilanteessa säädellyn voiman käytön ja silti tehokkaat tekniikat. 

Hyökkääjän taltuttaminen ja/tai lamauttaminen voidaan tehdä hermopistetekniikoilla ilman fyysistä vahingoittamista. Itsepuolustustilanteessa tavoitteena tulee olla tilanteen lopettaminen ja siitä pois pääseminen ilman liiallista voiman käyttöä. Jo laki hätävarjelusta edellyttää, että hyökkääjää ei vahingoiteta turhaan ja että käytetyn voiman määrä tulee suhteuttaa tilanteeseen. Monessa uhkatilanteessa esimerkiksi potku nivusiin ja isku kasvoihin tai nivelen rikkominen liiallisella voiman käytöllä, joko tahallaan tai vahingossa, voi johtaa oikeustoimiin puolustautujaa vastaan. 

Hermopisteitä käytettäessä hyökkääjän lamautus tai hallinta ei perustu voiman käyttöön vaan horjutukseen, kehon käskyttämiseen, ristiriitaisten tietojen ja käskyjen antamiseen hyökkääjän elimistölle tai hyökkääjän tajunnan tason alenemiseen.