Palauttava hoito

Teksti: Toni Kauhanen, Kai Arola, Janne Tähtinen | Kuva Marko Simonen

Harjoiteltaessa Kyusho Aiki Jutsua harjoittelijan on hallittava tiedot ja taidot myös palauttavan hoidon osalta. Tämän merkitys korostuu etenkin edistyneemmällä tasolla, jossa harjoittelijan on hallittava myös, miten tajunta palautetaan.

On väitetty, että oikein suoritetun tekniikan jälkeen henkilö ei herää omia aikojaan ilman palauttavaa hoitoa. Toisten näkemysten mukaan herääminen tapahtuu automaattisesti jossakin vaiheessa.

Tästä ei ole täyttä varmuutta, koska tutkimuksissa/harjoittelussa ei ole odotettu heräämistä kovin kauaa. Käytännössä tyrmäyksen jälkeisessä hoidossa herätetään harjoitusvastustaja ja kerrotaan hänen elimistölleen, että kaikki on kunnossa. 

Hoitotekniikat, jotka ovat sisällytettynä Kyusho Aiki Jutsun opetukseen, tasapainottavat ihmiskehon energiaa tietyissä meridiaaneissa. Lajissa opetetaan perusmenetelmät palauttavaan hoitoon, mutta hoidossa voidaan myös hyödyntää esimerkiksi reikihoitoa tai akupunktiotaitoja. Viimekädessä ihmisen keho on itsensä paras hoitaja, mutta ilman ulkoista tasapainottamista tasoittuminen vie aikaa noin 24–72 tuntia. Ilman asianmukaista palauttamista harjoitusvastustaja voi kokea pahoinvointia ja huimausta sekä päänsärkyä.